Kısırlık Sorununda Tedavi Yöntemleri
Kısırlık (Infertilite) sorununda öncelikle anne ve baba adayına bir dizi kontrol ve tahlil yapılmaktadır. Tahlil ve kontrollerin yanında, kişilerin; yaşları, cinsel yaşamları, daha önce çocuk sahibi olup olmadıkları, eğer varsa kaç çocuk sahibi oldukları, düşük yaşayıp yaşamadıkları da önem taşımaktadır.
Ancak kısırlık sorunu ile gelen çiftlerin yaklaşık % 15’inde bir soruna rastlanmaz. Bu duruma açıklanamayan kısırlık adı verilir.
Yumurtlama Tedavisi (Ovulasyon İndüksiyonu) – Yumurta Takibi
Anne adayı için ağızdan tablet olarak alınan veya cilt altına iğne ile verilen, ilaç tedavisidir. Açıklanamayan kısırlık durumlarında veya anne adayında yumurtlama düzensizliği varlığında uygulanmaktadır.
Kısırlık tedavisinde en çok başvurulan yöntemdir. İlaçlar yardımıyla anne adayının yumurtlama zamanı düzene girer ve cinsel ilişki yumurtlama zamanına getirilerek hamile kalma olasılığı arttırılmaktadır.
Tedavi 3 ya da 6 ay sürmektedir. Aşılama ile uygulandığında hamilelik şansını arttırmaktadır. Ancak bu yöntemlerin başarılı olabilmesi için, anne adayında en az bir tüp açık olmalıdır.
Cerrahi müdahale tercih edilen bazı durumlar (Laparoskopi, Histeroskopi);
- Rahim içerisinde perde, miyom, polip vb. varlığı
- Bazı polikistik over vakalarında başvurulan Ovarian Drilling
- Çikolata kisti (Endometrioma)
Aşağıdaki durumlarda Tüp Bebek (IVF, ICSI) yöntemine başvurulmaktadır;
- Anne adayında her iki tüpün tıkalı olması
- Baba adayında sperm sayısının az olması
- Yumurtlama tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda
Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;