Jinekolojik muayene nasıl yapılır?
Cinsel yaşamı olan her kadın şikayeti olmasa da düzenli olarak yılda en az bir defa jinekolojik muayeneden geçmelidir.
Genç kızlar, evlenmeden önce en az 1 defa muayene olmalıdır. Genital organlarının gelişimini izlemek bakımından önemlidir.
Muayene Nasıl Yapılır?
Muayene sırasında öncelikle dış genital organlar gözle incelenir. Dış dudaklarda, kitleler ve sert dokular fark edilirse akıntının rengi, görünümü, kızarıklık ve şişlik olup olmadığına bakılır.
Sonrasında spekulum (ördek gagasına benzeyen alet vajina ve rahim ağzını daha rahat incelemek için yerleştirilir) aletiyle inceleme yapılır. Vajina ve serviksteki çeşitli lezyonlar (doku bozuklukları), yaralar, kitleler ve varsa akıntı doğrudan gözle incelenir. Lezyonlar smear veya biyopsi yöntemiyle incelenir. Akıntı görülüyorsa kültür alınarak doğrudan mikroskopla incelenebilir.
Vajinada sarkma olup olmadığına bakılır ve üretranın durumu incelenir.
Elle muayene
En son elle muayenede genellikle sağ el vajinayı muayene ederken diğer elle karın kısmına basınç uygulanır. Kist, yapışık kitleler, myom var olup olmadığı kontrol edilir ve bölgelerde hassasiyet durumuna bakılır.
Ultrason
Ultrason her durumda yeterli olmayabilir. Elle muayene istenirse mutlaka yaptırmak gerekir.
Regl Döneminde Muayene
Bazı durumlar özellikle regl döneminde muayene gerektirir. Regl muayeneye engel değildir.
Bakirelerde; spekulum muayenesi ve vajinal ultrason yapılamaz. Dış genital organlar gözle incelenebilir, kültür alınabilir ve idrar sıkışıklığıyla abdominal (karın) ultrason muayenesi yapılabilir.
Jinekolojik muayene sayesinde rahim, rahim ağzı, yumurtalık ve vajina kanserleri çok erken farkedilebilir. Rahim ağzı bölgesindeki enfeksiyonlar yara vb. durumlar oluşturmadan tedavi edilebilir.