Baş ağrısının yüzlerce sebebi vardır ve doktora başvurulması gerekir. Ancak belirli birkaç ağrının özellikleri şu şekilde sıralanabilir.

20-50 yaş arasındaki bayanların yaklaşık %80 inde baş ağrısı görülür. Genelde ağrı migren veya gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu durumun sebepleri arasında bayanların adet döngüleri, hamilelik ve doğum dönemlerindeki hormonal değişim büyük rol oynar.

Migren Tipi Baş Ağrısı

Genelde östorojen hormonu seviyesi arttığında ve diğer kadınlık hormonlarının değişiminde, annede migren tipi baş ağrısını tetikler. Bu yüzden hamilelik, menopoz, doğum kontrol ilaçları, adet döngüsü zamanlarında kadınlar migren tipi ağrıyla karşılaşabilir.

Bu tip ağrı, genelde başın bir bölümünde hissedilir. Işığa hassasiyet, belli aralıklarla başta zonklama, bulantı, kusma eşlik eder. Doğum sonrası, adet döneminin bitimi gibi östorojen hormonunun azaldığı dönemlerde ağrının da azaldığı görülmüştür.

Hamileliğin genelde ilk 3 ayında şiddetli olarak görülebilir. Ama tersi durumlara da rastlanır. Lohusalıkta emziren annelerde ağrının azaldığı görülmüştür. Bazı bayanlar migren ağrılarıyla ilk kez hamilelikte karşılaşabilir ve sonrasında da devam edebilir. Ancak migren ağrılarının bebeğin gelişimine, doğuma, hamileliğe kötü bir etkisi görülmemiştir.

Genellikle hamilelikte ilaç migren ilacı kullanılmaz ama dayanılmayacak bir biçimde ağrı varsa doktorun tavsiye ettiği bir tedavi uygulanabilir.

Migreni Tetikleyen Faktörler;

  • Depresyon
  • Aşırı ışıklı ve aşırı sesli ortamlar
  • Stres
  • Aşırı egzersiz, kahve ve çikolata
  • Uykusuzluk
  • Üzüntü
  • Yorgunluk
  • Doğum kontrol hapları

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Bu tip ağrılar başın tüm çevresinde gerilme ve baskı şeklinde hissedilir ve migrenin gösterdiği belirtileri göstermez. Hamilelik döneminde artması pek rastlanan bir durum değildir çünkü hormonlardan etkilenmez. Hamilelikte parasetamol türevi ağrı kesiciler ve geçmediği takdirde terapi verilir.

Küme Tipi Baş Ağrısı

Genelde erkeklerde rastlanmasına rağmen kadınlarda hamilelik döneminde görülebilir.Yaklaşık 4-6 hafta aralıklarla ,genelde aynı günlerde şakak ve göz çevresinde şiddetli delici ağrıdır. Göz yaşarması, kızarması ve ağrı alanında kızarıklıklar bile görülebilir. Kadınlık hormonlarından pek etkilenmez.

Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi)

Birçok diğer belirtilerle kendini gösteren ciddi bir durumdur. Belirtilerini Gebelik Zehirlenmesi yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Hamilelik sonrası ağrılar devam edebilir. Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) denilen duruma hamilelikten sonra da rastlanabilir. Spinal anestezi ile doğum sonrası, omurilik sıvısının akışından dolayı baş ağrısı yaşanabilir.