Hamilelikte Gastrit ve Ülser
Peptik Ülser (Mide Ülseri)
Mide ülseri; hamilelikte ya da normalde, mide iç yüzeyini kaplayan koruyucu mukoza tabakasında oluşan aşınma (yarık) sonucu, mide yanması şeklinde belirtiler vermektedir.
Ancak hamilelikte; artan progesteron hormonu ve plasentadan salgılanan hitaminaz enzimi sayesinde, mide asidi azalmaktadır.
Bu sebeple mide ülseri görülme olasılığı ciddi miktarda düşmektedir.
Gastrit
Gastrit; mide iç yüzeyindeki koruyucu mukoza tabakasında meydana gelen iltihaplanmalardır. Midede yanma gibi şikayetler oluşturabilir.
Helicobacter pylori
Bir tür bakteridir. Mide iç yüzeyindeki koruyucu mukozada iltihaplanmaya, ülsere hatta kansere sebep olabilmektedir. Ancak bu bakteriyi taşıyan bazı kişilerde hiçbir rahatsızlığa sebep olmadığı da görülmüştür.
Sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlarla daha sık rastlanmakta ve bulaşıcı bir bakteri olduğu bilinmektedir. Yüksek ihtimal tükürük ve dışkı yoluyla bulaştığı öne sürülmektedir. Bu sebeple ortak çatal kaşık kullanımı, hijyen eksikliği vb. durumlardan uzak durulmalıdır.
Mide rahatsızlıklarında, mide iç yüzeyinden alınan örnek incelenerek bakteri olup olmadığına bakılarak tedavi uygulanmaktadır.
Tedavi
Tedavi için, mide asidini azaltan ilaçlar, H2-reseptör antagonistleri ve bunlardan daha etkili olan proton pompa inhibitörleri verilebilir. Bu tür ilaçların hamilelik için uygun olanları da mevcuttur.
Eğer Helicobacter pylori tespit edilmiş ise; hamilelikte de kullanılabilecek bazı antibiyotik tedavileri mevcuttur. Ancak antibiyotik tedavisi tercihen hamilelik sonrasına da ertelenebilir.
Özellikle hamilelikte uzman doktorlara danışmadan hiçbir ilaç ya da var olan ilaçlara ek kombine ilaç kullanılmamalıdır.
Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;