Hamilelikte Cep Telefonu Nasıl Kullanılmalı?
Cep telefonunun hamilelik üzerindeki etkisini araştıran çalışmalarda, organ kaybı gibi olumsuzluklara yol açmadığı görülmüştür. Ancak hamilelikte annenin cep telefonu kullanmasının çocukta bazı sorunlara yol açtığı gözlenmiştir.
İzlenen sorunlar ise hiperaktivite, davranışsal bozukluklar, duygusal problemlerdir.
Daha sonraki çalışmalarda ise 14 aylık bebekler incelenmiştir ve bebeklerin hafif derecede etkilenebileceği gözlenmiştir.
Bir durumun kişilerde etkilerini görebilmek için bazen onlarca yıl geçmesi gereklidir. Ancak cep telefonlarının mazisi henüz bu imkanı vermemektedir.
Tartışmalara sebep olan bir diğer konu da bu tür araştırmaların, çocukların hayatını etkileyebileceği için etik bulunmamasıdır.
Bu sebeple hamileler üzerinde etkileri ne kadar araştırılsa ve kesin sonuçlar ortaya koyulmasa da, olası etkileri düşünülerek dikkatli davranmak gereklidir.
Hamilelikte cep telefonu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Cep telefonu alırken SAR değeri düşük olan tercih edilmelidir.
- Arama yaparken, ya da arama geldiğinde karşı taraf açana kadar telefon kulaktan uzak tutulursa, alınan radyasyon miktarı önemli ölçüde azalır.
- Telefon üzerinizde taşınmamalıdır.
- Konuşma yapılırken daha iyi çeken, pencere kenarı gibi yerler tercih edilmelidir.
- Cep telefonun uyku kalitesi üzerinde olumsuz etkileri gözlenmiştir. Bu sebeple mümkünse uyunulan odaya konulmamalıdır. Ancak gerekliyse en az 1 metre uzak olması tavsiye edilir.
- Konuşma süresi kısa tutulmalıdır.
- Hamile olmayan kişilerde bile günlük 30 dakikadan fazla cep telefonu görüşmesi tavsiye edilmemektedir.
- Arabada vs. kullanımda hands-free özelliği tercih edilmelidir.
- Kablolu kulaklık ile, telefon bedenden uzak iken konuşma yapılması tavsiye edilir.
- Cep telefonlarının hareketli araçlar içinde, değişen baz istasyonları ve metal çeperlerden yansıma sebebiyle, daha çok elektromanyetik dalga yayabileceği bilinmelidir.
Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;