Embriyo Dondurma İşlemi Ne İçin ve Nasıl Yapılır?
Anne adayından alınan yumurta hücresi ile, baba adayından alınan sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenerek embriyo oluşturulur.
Normal tüp bebek tedavilerinde, oluşturulan embriyo anne adayına yerleştirilir. Ancak bazı durumlarda daha sonra yerleştirilmek üzere dondurularak saklanır.
Dondurulan embriyolar yasal olarak en fazla 5 yıl saklanabilmektedir.
Çözünen her embriyo canlılığını koruyamayabilir.
Çözünen embriyolar arasında, canlı ve sağlıklı olarak seçilen embriyo ile hamilelik olasılığı, normal tüp bebek tedavilerinde hesaplanan hamilelik olasılığı ile aynıdır.
Embriyo dondurma ve saklama işleminin bazı nedenleri;
- Tüp bebek tedavileri sırasında, ebeveynlerin ileride tekrar tüp bebek yöntemi ile bebek planlamaları durumunda, döllenen diğer embriyolar saklanabilir. (Zaman ve maliyet bakımından avantaj sağlamaktadır.)
- Anne adayında OHSS oluşursa, tüp bebek tedavisine ara vermek gerekir. Bu gibi durumlarda döllenen embriyolar anne adayına yerleştirilemeyeceği için, dondurularak saklanabilir.
- Rahim iç tabakasının bebeğin tutanacağı şekilde yeterince gelişmediği durumlarda, bebek anne adayına yerleştirilemez ve embriyo dondurularak saklanabilir.
- Çeşitli hastalıklar sebebi ile ileride yumurta elde edilebilmesinin riskli ya da imkansız olduğu durumlarda, embriyo dondurularak saklanabilir.
İşlemin özellikleri;
Oluşan embriyo genelde 3. gün dondurulur ya da en fazla 6 gün içerisinde dondurulması gerekir.
Yavaş dondurma (Slow freezing);
Embriyolar aşamalı olarak soğutulur. Donan embriyolar sıvı azot içeren tanklarda – 196 °C de saklanır.
Hızlı dondurma-Camlaştırma (Vitrifikasyon);
Embriyolar ani olarak dondurularak saklanır. Bu yöntemin, embriyoların canlı kalma olasılığını arttırdığı yönünde araştırmalar bulunmaktadır.
Embriyo dondurma maliyeti
Fiyatlar hastanelere göre değişmekle birlikte 2015-2016 yılları için embriyo dondurma ücretleri 5500tl – 8000tl civarındadır.
Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;