Gebelikte yüksek ateşin nedenleri ve zararları
Hamilelikte Ateşin Yükselmesi
İnsanlarda normal vücut ısısı 37 derece iken 38 derece ve üzerinde seyreden ateş durumu yüksek ateş olarak adlandırılır. Yüksek ateşin nedeni yapılan aşırı egzersiz, sauna, hamam gibi yerlerde bulunmak olabileceği gibi (hamilelerin böyle ortamlarda çok fazla bulunmaması gerekir) çeşitli enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Ateş yükselmesinin hissedildiği anda doktora başvurmak ve herhangi bir ateş düşürücü almamak gerekir. Çünkü alınan ateş düşürücüler bebeğe zarar verebilir ve doktorların ateşin sebebini oluşturan rahatsızlığı görmelerini engeller.
Gebelikte Yüksek Ateşin Nedenleri Nelerdir?
Ateş yükselmesinin en sık nedeni idrar yolu enfeksiyonudur. İshal, grip ve benzeri üst solunum yolu enfeksiyonu da yüksek ateşe sebebiyet verebilir. Bazen bebeğe zarar veren, yüksek ateşten ziyade yüksek ateşin sebebidir. Örneğin anne adayının geçirdiği kızamıkçık, yüksek ateşin dışında kızamıkçık virüsünden dolayı da bebeğin ciddi bir zarar görmesine neden olabilir. Hamilelik döneminde bu tür enfeksiyonlardan korunmak için anne adayı bol su içmeli, dengeli beslenmeli iyi pişmemiş et ve yumurta gibi besinleri tüketmekten kaçınmalı, hijyene dikkat etmeli ve enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınmalıdır.
Yüksek Ateş Gebeliği Nasıl Etkiler?
Yüksek ateş bebeğin gelişimini ciddi anlamda etkileyebilir, özellikle gebeliğin ilk aylarında yüksek ateş daha tehlikelidir. Yapılan araştırmalar bebeğin sinir dokusunun gelişmeye başladığı günlerde annenin yüksek ateşe maruz kalmasından dolayı nöral tüp defekti adı verilen sinir sistemi anomalisine sebep olabilmektedir. Bu, bebeğin sırtında açıklık olması ve beyin gelişiminin olmaması gibi ciddi durumlardır. Nöral tüp defekti gebeliğin 6. haftasının başlarında kapandığı için daha sonra karşılaşılan yüksek ateş nöral tüp defektine neden olmaz. Gebeliğin ileriki zamanlarında geçirilen ateşli hastalıktan sonra nöral tüp defekti olup olmadığını ultrasonografi ve AFP denilen kan tahlili ile anlaşılmaktadır.
Araştırmaların hepsi bunu ispatlamasa da bazı durumlarda yüksek ateşin kalp anomalileri ve yarık dudak anomalileri gibi durumların olabileceği bildirilmiştir.
Yüksek ateşli hastalık geçirdiyseniz gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin nöral tüp defekti olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Ultrasonografi ve kan tahlili (AFP) ile anlayabilirsiniz.