Hamilelikte 20. ve 37. haftalar arasında, bebek bazı organ ve fonksiyonlar açısından tam olarak gelişmemiştir. Bu sebeple bu günlerde doğum ihtimaline karşı önlemler alınmaktadır. Önlem alınması gereken durumlar arasında akciğer fonksiyonları da bulunmaktadır.

Anne karnında akciğer gelişimi;

  • Hamileliğin 26. haftasında akciğerler gelişmeye başlamaktadır.
  • Alveoller gelişir ve yüzey aktif maddesi (sürfaktan) üretimi başlar. (Yüzey aktif maddesi bazı yenidoğan bebeklerde de solunumu destekleyici tedavi olarak verilir.)
  • Akciğer gelişimine yardımcı ilaç uygulamaları hamileliğin 34. haftasına kadar sürer. (Bu haftada akciğer gelişiminin tamamlandığı varsayılır, ancak istisnai durumlar da mevcuttur.)

Kortikosteroid ilaçlar;

Bu önlemlerden biri de erken doğum riski taşıyan bebekler için, solunum sorunlarına karşı uygulanan antenatal kortikosteroid ilaçlardır.

İlaç tedavileri sayesinde anne karnında bebeğin akciğer gelişimi hızlandırılır. Doğumdan sonra solunum sıkıntısı ve buna bağlı beyin dahil birçok bölgede görülebilecek sorunların önüne geçilir.

İlaçlar ikiye ayrılmaktadır. Betametazon; günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Deksametazon ise; bebeğin nörolojik ve davranışsal fonksiyonlarını olumsuz etkilediğinin gözlemlenmesinden dolayı, pek tercih edilmemektedir.

İlaçların uygulanma yöntemleri;

Betametazon;

Genelde 24. ve 34. hamilelik haftaları arasında 24 saat verilerek, 2 defa 12 mg olmak üzere toplam 24 mg annenin kalçasından kas içine uygulanır.

Deksametazon;

24. ve 34. hamilelik haftaları arasında 12 saat ara verilerek, 4 defa 6 mg olmak üzere toplam 24 mg annenin kalçasından kas içine uygulanır.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;